Vi s-a întamplat ca după ce v-ați așezat confortabil la volan și ați “învârtit” cheia în contact, motorul să nu aibă nicio reacție ? E bine de știut că cea mai plauzibilă explicație ar fi aceea că acumulatorul mașinii nu mai poate furniza cantitatea de energie necesară alimentării tuturor consumatorilor. Ce aveți de făcut în această situație neplăcută?

Cea mai la îndemână soluție ar fi înlocuirea bateriei cu alta nouă, însă aceasta este o variantă de regulă destul de costisitoare. O alternativă ar fi pornirea autoturismului cu ajutorul acumulatorului unui alt autovehicul, o operațiune simplă dacă sunteți atenți și urmați câțiva pași:

 • În prima fază trebuie pornit motorul autoturismului care va livra energie
 • Conectați cablurile pe bateria descărcată, iar apoi pe cea a autovehiculului pornit
 • Mare atenție la conectarea bornelor acumulatorului, deoarece inversarea polarității poate conduce la explozia bateriei.
 • Daca problema persistă în timp, ar fi bine de luat în calcul să încărcați bateria prin intermediul unui redresor.

Cum vă puteți proteja acumulatorul autoturismului?

În primul rând trebuie ca înainte de pornirea motorului sî închideți toți consumatorii (radio, lumini, aer condiționat, etc).

De asemenea nu lăsați autoturismul neexploatat pe perioade mai lungi de timp, mai ales iarna, pentru cț acumulatorul se va descărca.

Prin urmare se recomandă ca după perioade regulate de timp să fie parcurse trasee mai lungi pentru a-i da posibilitatea alternatorului să încarce cât mai bine bateria.

 1. După ce tamponarea a avut loc, trebuie să îți păstrezi calmul și să nu instigi la violență pentru că nu vei rezolva nimic, dimpotrivă , poate chiar vei duce la o faptă gravă. IMPORTANT: Înainte de toate, dacă aveți un aparat foto sau un telefon este recomandat să faceți poze mașinilor avariate, exact în poziția în care sunt ele după accident. În poze trebuie să fie incluse și numerele de înmatriculare ale acestora deoarece există posibilitatea să aveți nevoie de dovezi, în funcție de caz. De asemenea, este recomandat să aveți la fața locului cel putin 2 martori la care cunoașteți/ notați numerele de telefon. Un singur martor nu este suficient dacă se ajunge la proces.
 2. În funcție de accident:
  a. dacă mașinile sunt deplasabile, este necesar să scoateți mașinile avariate în afara părții carosabile pentru a nu îngreuna circulația și să se evite provocarea altor accidente.
  b. dacă mașinile nu sunt deplasabile, ar fi recomandat să apelați la 112 astfel încât să se prezinte poliția la fața locului pentru a putea dirija circulația și pentru a putea constata circumstanțele în care s-a produs accidentul, dacă este necesar.
 3. Aveți posibilitatea să vă întelegeți amiabil, în acest caz nefiind necesar să apelați la poliție dacă accidentul este unul cu daune minore. Vă puteți întelege cu vinovatul să vă plătească pe loc o sumă de bani pentru a vă putea repara mașina sau să vă folosiți de asigurarea lui pentru aceasta. IMPORTANT: Imediat după pasul 2, este necesar să îi cereți vinovatului să vă arate asigurarea mașinii (să nu fie expirată) și permisul de conducere (și acesta să nu fie expirat). Puteți să și solicitați să faceți poză documentelor, chiar și buletinului. Dacă refuză să văș arate documentele, apelați la 112. Chiar dacă șoferul se grăbește ,nu omiteți aceste aspecte și nu uitați să îi solicitați și un număr de telefon de contact și ulterior să parcurgeți și punctul 4 si 5. Dacă nu doriți să vă întelegeți amiabil, puteți apela la 112.
 4. După verificarea documentelor, aveți posibilitatea să completați împreună cu vinovatul, la fața locului sau ulterior, un formular de constatare amiabilă care se găsește atașat la asigurarea RCA și care se autocopiază în două exemplare. Este de asemenea împărțit în două părți distincte, o parte care se completează de către pagubit și una de către vinovat. După completarea integrală, un exemplar rămâne pagubitului și altul celui vinovat.
 5. După ce s-a completat corect formularul de constatare amiabilă sau înainte de acesta, va trebuie să sunați la numărul de pe asigurarea vinovatului (vezi mai jos numerele de telefon pentru diverși asiguratori) și să declarați cele întamplate. Trebuie să puneți la dispoziția operatorilor din call-center anumite date ale dumneavoastră și ale celui vinovat cum ar fi: nume șoferi, nume proprietari mașini, domiciliu, CNP, numere de înmatriculare ale ambelor autovehicule, serie și număr polița de asigurare a vinovatului, detalii despre cum s-a produs accidentul și unde, detalii despre pagube. După oferirea acestor informații, se va programa telefonic locul, data și ora unde trebuie să vă prezentați dumneavoastră împreună cu vinovatul și cu ambele mașini la asigurator pentru constatarea daunelor. Dacă mașinile nu sunt deplasabile, asiguratorul va trimite un inspector să evalueze daunele (se va oferi și un număr de dosar care ar fi recomandat sa îl notați).

Acte necesare pentru despagubire RCA:

 • Pagubit: CI pagubit, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
 • De la vinovat sunt necesare copii pentru: CI vinovat,permis, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
 • Procesul-Verbal de la poliție sau formularul de constatare amiabilă, completat și semnat de ambele părți.

 

 

 

 

1. Lumini de ceață față aprinse

2. Probleme la servodirecție

3. Luimini de ceață spate aprinse

4. Nivelul lichidului de parbriz este scăzut

5. Placuțe de frână uzate

6. Pilot automat activat

7. Direcția semnalizării

8. Probleme la senzorul de lumină

9. Modul de iarnă

10. Indicator pentru informațiile computerului de bord

11. Bujii/Avertizare preîncalzire diesel

12. Avertizare de temperaturi scăzute

13. Probleme la sistemul de pornire al mașinii

14. Cheia nu se află în mașină

15. Bateria cheii este slabă

16. Avertizare cu privire la distanța față de un alt vehicul

17. Apăsați pedala de ambreiaj

18. Apăsați pedala de frână

19. Volan blocat

20. Faza lungă pornită

21. Presiune scăzuta în pneuri

22. Lumini de întâlnire sau poziții aprinse

23. Bec ars

24. Avertizare cu privire la luminile de frână

25. Avertizare filtru de particule

26. Probleme la sistemul de tractare

27. Probleme la suspensia pneumatică

28. Avertizare privind părăsirea benzii de mers

29. Probleme la catalizator

30. Centura de siguranță nu este cuplată

31. Frâna de parcare este cuplată

32. Probleme la baterie sau alternator

33. Sistem de asistență la parcare pornit

34. Anunță că este necesar să efectuați o vizită la service

35. Faruri adaptive

36. Controlul înclinării farurilor

37. Avertizare privind eleronul

38. Avertizare cu privire la plafonul decapotabil

39. Probleme la airbag-uri 40. Frâna de mână cuplată

41. Apa în filtrul de combustibil

42. Airbag dezactivat

43. Problemă mecanică

44. Indicator fază scurtă

45. Filtrul de aer necesită înlocuirea

46. Mod Eco activat

47. Sistem de asistență la coborârea pantelor

48. Probleme la temperatura motorului

49. Avertizare privind ABS-ul

50. Avertizare filtru de carburant

51. Portieră deschisă

52. Capotă deschisă

53. Nivel scăzut al combustibilului din rezervor

54. Probleme la cutia de viteze automată

55. Limitator de viteză activat

56. Probleme la amortizoare

57. Presiune scăzută a uleiului

58. Degivrare parbriz

59. Portbagaj deschis

60. Sistem de control al stabilității oprit

61. Senzor de ploaie

62. Probleme la motor sau la emisii

63. Degivrare lunetă

64. Modul automat pentru ștergătoarele de parbriz activat