Vi s-a întamplat ca după ce v-ați așezat confortabil la volan și ați “învârtit” cheia în contact, motorul să nu aibă nicio reacție ? E bine de știut că cea mai plauzibilă explicație ar fi aceea că acumulatorul mașinii nu mai poate furniza cantitatea de energie necesară alimentării tuturor consumatorilor. Ce aveți de făcut în această situație neplăcută?
Cea mai la îndemână soluție ar fi înlocuirea bateriei cu alta nouă, însă aceasta este o variantă de regulă destul de costisitoare. O alternativă ar fi pornirea autoturismului cu ajutorul acumulatorului unui alt autovehicul, o operațiune simplă dacă sunteți atenți și urmați câțiva pași:
- În prima fază trebuie pornit motorul autoturismului care va livra energie
- Conectați cablurile pe bateria descărcată, iar apoi pe cea a autovehiculului pornit
- Mare atenție la conectarea bornelor acumulatorului, deoarece inversarea polarității poate conduce la explozia bateriei.
- Daca problema persistă în timp, ar fi bine de luat în calcul să încărcați bateria prin intermediul unui redresor.
Cum vă puteți proteja acumulatorul autoturismului?
În primul rând trebuie ca înainte de pornirea motorului sî închideți toți consumatorii (radio, lumini, aer condiționat, etc).
De asemenea nu lăsați autoturismul neexploatat pe perioade mai lungi de timp, mai ales iarna, pentru cț acumulatorul se va descărca.
Prin urmare se recomandă ca după perioade regulate de timp să fie parcurse trasee mai lungi pentru a-i da posibilitatea alternatorului să încarce cât mai bine bateria.
- După ce tamponarea a avut loc, trebuie să îți păstrezi calmul și să nu instigi la violență pentru că nu vei rezolva nimic, dimpotrivă , poate chiar vei duce la o faptă gravă. IMPORTANT: Înainte de toate, dacă aveți un aparat foto sau un telefon este recomandat să faceți poze mașinilor avariate, exact în poziția în care sunt ele după accident. În poze trebuie să fie incluse și numerele de înmatriculare ale acestora deoarece există posibilitatea să aveți nevoie de dovezi, în funcție de caz. De asemenea, este recomandat să aveți la fața locului cel putin 2 martori la care cunoașteți/ notați numerele de telefon. Un singur martor nu este suficient dacă se ajunge la proces.
- În funcție de accident:
a. dacă mașinile sunt deplasabile, este necesar să scoateți mașinile avariate în afara părții carosabile pentru a nu îngreuna circulația și să se evite provocarea altor accidente.
b. dacă mașinile nu sunt deplasabile, ar fi recomandat să apelați la 112 astfel încât să se prezinte poliția la fața locului pentru a putea dirija circulația și pentru a putea constata circumstanțele în care s-a produs accidentul, dacă este necesar. - Aveți posibilitatea să vă întelegeți amiabil, în acest caz nefiind necesar să apelați la poliție dacă accidentul este unul cu daune minore. Vă puteți întelege cu vinovatul să vă plătească pe loc o sumă de bani pentru a vă putea repara mașina sau să vă folosiți de asigurarea lui pentru aceasta. IMPORTANT: Imediat după pasul 2, este necesar să îi cereți vinovatului să vă arate asigurarea mașinii (să nu fie expirată) și permisul de conducere (și acesta să nu fie expirat). Puteți să și solicitați să faceți poză documentelor, chiar și buletinului. Dacă refuză să văș arate documentele, apelați la 112. Chiar dacă șoferul se grăbește ,nu omiteți aceste aspecte și nu uitați să îi solicitați și un număr de telefon de contact și ulterior să parcurgeți și punctul 4 si 5. Dacă nu doriți să vă întelegeți amiabil, puteți apela la 112.
- După verificarea documentelor, aveți posibilitatea să completați împreună cu vinovatul, la fața locului sau ulterior, un formular de constatare amiabilă care se găsește atașat la asigurarea RCA și care se autocopiază în două exemplare. Este de asemenea împărțit în două părți distincte, o parte care se completează de către pagubit și una de către vinovat. După completarea integrală, un exemplar rămâne pagubitului și altul celui vinovat.
- După ce s-a completat corect formularul de constatare amiabilă sau înainte de acesta, va trebuie să sunați la numărul de pe asigurarea vinovatului (vezi mai jos numerele de telefon pentru diverși asiguratori) și să declarați cele întamplate. Trebuie să puneți la dispoziția operatorilor din call-center anumite date ale dumneavoastră și ale celui vinovat cum ar fi: nume șoferi, nume proprietari mașini, domiciliu, CNP, numere de înmatriculare ale ambelor autovehicule, serie și număr polița de asigurare a vinovatului, detalii despre cum s-a produs accidentul și unde, detalii despre pagube. După oferirea acestor informații, se va programa telefonic locul, data și ora unde trebuie să vă prezentați dumneavoastră împreună cu vinovatul și cu ambele mașini la asigurator pentru constatarea daunelor. Dacă mașinile nu sunt deplasabile, asiguratorul va trimite un inspector să evalueze daunele (se va oferi și un număr de dosar care ar fi recomandat sa îl notați).
Acte necesare pentru despagubire RCA:
- Pagubit: CI pagubit, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
- De la vinovat sunt necesare copii pentru: CI vinovat,permis, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
- Procesul-Verbal de la poliție sau formularul de constatare amiabilă, completat și semnat de ambele părți.
1. Lumini de ceață față aprinse
2. Probleme la servodirecție
3. Luimini de ceață spate aprinse
4. Nivelul lichidului de parbriz este scăzut
5. Placuțe de frână uzate
6. Pilot automat activat
7. Direcția semnalizării
8. Probleme la senzorul de lumină
9. Modul de iarnă
10. Indicator pentru informațiile computerului de bord
11. Bujii/Avertizare preîncalzire diesel
12. Avertizare de temperaturi scăzute
13. Probleme la sistemul de pornire al mașinii
14. Cheia nu se află în mașină
15. Bateria cheii este slabă
16. Avertizare cu privire la distanța față de un alt vehicul
17. Apăsați pedala de ambreiaj
18. Apăsați pedala de frână
19. Volan blocat
20. Faza lungă pornită
21. Presiune scăzuta în pneuri
22. Lumini de întâlnire sau poziții aprinse
23. Bec ars
24. Avertizare cu privire la luminile de frână
25. Avertizare filtru de particule
26. Probleme la sistemul de tractare
27. Probleme la suspensia pneumatică
28. Avertizare privind părăsirea benzii de mers
29. Probleme la catalizator
30. Centura de siguranță nu este cuplată
31. Frâna de parcare este cuplată
32. Probleme la baterie sau alternator
33. Sistem de asistență la parcare pornit
34. Anunță că este necesar să efectuați o vizită la service
35. Faruri adaptive
36. Controlul înclinării farurilor
37. Avertizare privind eleronul
38. Avertizare cu privire la plafonul decapotabil
39. Probleme la airbag-uri 40. Frâna de mână cuplată
41. Apa în filtrul de combustibil
42. Airbag dezactivat
43. Problemă mecanică
44. Indicator fază scurtă
45. Filtrul de aer necesită înlocuirea
46. Mod Eco activat
47. Sistem de asistență la coborârea pantelor
48. Probleme la temperatura motorului
49. Avertizare privind ABS-ul
50. Avertizare filtru de carburant
51. Portieră deschisă
52. Capotă deschisă
53. Nivel scăzut al combustibilului din rezervor
54. Probleme la cutia de viteze automată
55. Limitator de viteză activat
56. Probleme la amortizoare
57. Presiune scăzută a uleiului
58. Degivrare parbriz
59. Portbagaj deschis
60. Sistem de control al stabilității oprit
61. Senzor de ploaie
62. Probleme la motor sau la emisii
63. Degivrare lunetă
64. Modul automat pentru ștergătoarele de parbriz activat
Jud. Suceava, Mun. Fălticeni
Strada Spicului nr. 31E
+40 743910181
Contactează-ne!
elcartelauto@yahoo.com
Asistență online.